NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
3 tipy dubového dřeva pro výrobu sudů
Nejdražší vína na světě se vyrábějí zráním v dubových sudech. Toto není názor, to je fakt. Padesátka nejdražších vín na světě je nějakým způsobem stárnutá v dubu. Dub je klíčovou a často přehlíženou složkou ve světě kvalitního vína. Vše od typu, velikosti, stáří, zrna a úpravy dubového sudu výrazně ovlivňuje hotové víno. Podívejme se blíže na tři hlavní druhy dubů používaných ke zrání.
Francouzský dub
Dubové lesy ve Francii jsou zdrojem několika druhů evropských dubů včetně bílého dubu používaného k výrobě vína. Dub francouzský (Quercus robur) je běžný v celé Evropě. Lesy používané pro sudový dub jsou vybírány pro jejich jemnozrnné konzistentní dřevo. Především dobře vyrobené sudy z Alliers, Vosges a Tronçais dosahují nejvyšších cen. Dub Limousin je vhodnější pro zrání koňaku, armaňaku, sherry a whisky.
Francouzský dub je velmi oblíbený pro prémiová vína zrající v dubu. Má tendenci přidávat aromatické sloučeniny jemnějším způsobem než ostatní druhy dubu. Pinot Noir a Chardonnay se ideálně hodí k francouzskému dubu, protože „nasávají“ chuť snadněji než jiné odrůdy (například Cabernet Sauvignon).
Americký dub
V Americe je mnoho druhů dubů, ale k výrobě vína se používá americký bílý dub (Quercus alba). Quercus alba roste ve východní části USA a běžně se vyskytuje v Missouri. Vyrábějí se hlavně sudy pro průmysl Bourbon. Kvůli poptávce vlastní výrobci whisky lesy ve Spojených státech. Americký dub má tendenci být méně žádaný pro použití v sudech s vínem, ale najdou se i výjimky.
Americký dub dodává spoustu chuti. Odborníci na víno často popisují příchutě amerického dubu jako kokos a vanilku. Jedna věc je jistá, dodává drsnost čistým, ovocným vínům z nového světa. Příklady amerických výrobců vína, kteří prosazovali používání amerického dubu, zahrnují Silver Oak a 5 Star Cellars.
Dub maďarský / východoevropský dub
Maďarský a východoevropský dub je stejný druh dubu jako francouzský dub (Quercus robur). Stále více východoevropských dubových sudů se používá ve vinařských závodech na dubování vína. Je oblíbený pro výrobu sudů, protože je nápadně podobný francouzskému dubu, ale stojí mnohem méně.
Maďarský a východoevropský dub mnozí rádi používají pro plné odrůdy, jako jsou Malbec a Petite Verdot. Věří, že vína jsou dostatečně silná na to, aby „odolala“ bohatším oříškovým chutím, které dřevo dodává hotovému vínu. Evropský dub se běžně považuje za střed mezi americkým a francouzským dubem.
Použití dubových sudů ke skladování vína je ekologické, protože lesy jsou obnovitelným zdrojem. Dubové sudy z kvalitního dřeva lze používat až 100 let. Po prvních 2-3 použitích přestane dubový sud ochucovat víno a považuje se za „neutrální“.
Vyberte si ručně dělaný dubový sud z naší nabídky.