S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

NOVINKY

arr3Sudy na míruV případě zájmu o sudy s objemem nad 50 litrů nás prosím kontaktujte telefonicky nebo e-mailem 3-4... arr3Návod k použitíUmístěte sud na stojan a nasaďte kohoutek do čelního otvoru, stačí našrubovať pokud se jedná o...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 12 990 Kč
skladem
naše cena 22 159 Kč
skladem


Návod k použití

Umístěte sud na stojan a nasaďte kohoutek do čelního otvoru, stačí našrubovať pokud se jedná o mosazný, pokud o dřevěný třeba ho nabít a kohoutky následně vycentrovat. Pak se musí sud zavodnit vodou. První den nalijte do sudu cca 30% objemu (TEPLÉ) vody a další den vylijte. Druhý den dolijte do 65% objemu a další den vylijte. Třetí den naplňte sud do plna a nechte 2 dny. Postup opakujte 2-3 krát. V této době může sud prosakovat. Když přestane prosakovat a voda odtékat, vyprázdněte ho a opět vypláchněte. Nyní je sud připraven k naplnění vínem nebo pálenkou.

 

Světlý a tmavý odstín

Světlý odstín je přirozený od výroby. Odstín dřeva sudu si víte doladit natřením 100% -ním řepkovým olejem, přičemž Vám dřevo ztmavne a vynikne struktura dřeva. Sud po zavodnění musíte ošetřit pomocí včelího vosku (s pomocí teplo vzdušné pistole) nebo lakováním.

 

 

Plnění sudu vínem nebo destilátem (pálenkou)

Když plníte sud, naplňte jeho objem úplně, aby se vytlačil vzduch. Zátku jemně vložte do plnicího otvoru. Nikdy zátku netlačte silou, může dojít k poškození sudu. Pokud uvnitř sudu zůstane hodně vzduchu, může narušit proces stárnutí.

 

 

Obnova Vašeho sudu

Pokud chcete sud po prvním použití použít znovu, může potřebovat obnovu. Ta by se měla provádět vždy, pokud v sudu zraje víno. Naplňte sud čistícím roztokem, jako je třeba (soda) nebo Barolkleen / 454g na 22,5l vody / a nechte sud 2 -3 dny roztok. Potom sud důkladně vypláchněte a můžete plnit.

 

 

Skladování sudu

Sudy musí být skladovány na chladném a vlhkém místě (nejlépe sklep), teplota 8-14C, maximálně do 18C.Sudy na destilát, víno, vědra a sudy na vodu, které momentálně nejsou používány, je třeba naplnit vodou alespoň do 1/5 jejich objemu. Vyšší teploty, průvan, nebo klimatizace sudy vysuší a poškodí nebo zcela zničí. Na takto poškozené sudy neposkytujeme záruku. Během zrání sud část tekutiny absorbuje, část se jí vypaří. Obvykle je to asi 5- 10% za 1 rok- tomuto jevu se říká, Andělský podíl. Čím vyšší teplota, tím větší ztráta.

 

 

Údržba Vašeho sudu

Po nějaké době bude vnější strana Vašeho sudu vypadat opotřebovaně. Jemně obruste sud jemným brusným papírem. Setřete nečistoty jemným hadříkem. Sudy, které necháte bez tekutiny, budou rychle vysychat. Pokud se to stane, začněte s procesem péči / obnovy / znovu od začátku.

 

ODBjNWU3OT