S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

NOVINKY

arr3Sudy na míruV případě zájmu o sudy s objemem nad 50 litrů nás prosím kontaktujte telefonicky nebo e-mailem 3-4... arr3Návod k použitíUmístěte sud na stojan a nasaďte kohoutek do čelního otvoru, stačí našroubovat pokud se jedná o...

ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 3 250 Kč
naše cena 2 990 Kč
skladem
běžná cena 1 248 Kč
naše cena 650 Kč
skladem
běžná cena 1 560 Kč
naše cena 1 170 Kč
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 1 950 Kč
skladem
naše cena 4 160 Kč
skladem
běžná cena 1 690 Kč
naše cena 1 560 Kč
skladem


Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě alkoholu

Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě alkoholu

Při výrobě alkoholu jsou preferovány 2 primární druhy: Quercus alba nebo americký bílý dub a Quercus petrea nebo evropský bílý dub. Každý druh nabízí mírně odlišné chuťové profily.

Kromě toho, klima, ve kterém dub roste, také ovlivňuje chuť. Například vína zrající v Quercus petrea z francouzského Allieru budou chutnat jinak než vína zrající v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

Rozdíl mezi americkým a evropským (francouzským) dubem

Hlavním rozlišitelným fyzikálním rozdílem mezi druhy vinného dubu je jeho hustota. Evropský dub má tendenci být hustší (těsněji rozmístěné prstence), o čemž se předpokládá, že dodává vínu méně laktonů a kyslíku než americký dub.

Obecně řečeno, americký dub je ideální pro odvážnější, strukturovanější vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), která zvládnou robustní chutě amerického dubu a průnik kyslíku, zatímco evropský dub je ideální pro lehčí vína (jako je Pinot Noir nebo Chardonnay), která vyžadují více jemnosti.

Jiná dřeva používaná ke stárnutí vína

Lidé rádi zkoušejí, a tak v historii víno zrálo v různých druzích dřeva s různým stupněm úspěchu (představte si například víno zrající v borovici!). Zjistilo se, že na stárnutí vína dobře fungují ještě tato dřeva:

kaštan Castanea sativa - poskytuje více kyslíku, žádný dubový lakton a zvýšený obsah guajakolu a vanilinu;
akácie Robinia pseudoacacia - možné zvýšené pronikání kyslíku a žádný dubový lakton;
dub iberský Quercus pyrenaica - nabízí více kyslíku a zvýšené vanilkové tóny;
dub anglický Quercus robur - podobný jako Quercus petrea.

Dubové dřevo se ukázalo jako nejlepší a vyhrává pomyslnou soutěž o nejlepší dřevo pro výrobu vína. Dodává vínu perfektní chuť. Na jeden dub, jehož růst trvá několik desetiletí, lze vyrobit jen asi 2 dubové sudy. Kromě toho, proces zpracování dřeva do sudů vyžaduje velkou dovednost.

Vyberte si kvalitní dubový sud z naší nabídky.

 

ZTljM