NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě alkoholu
Při výrobě alkoholu jsou preferovány 2 primární druhy: Quercus alba nebo americký bílý dub a Quercus petrea nebo evropský bílý dub. Každý druh nabízí mírně odlišné chuťové profily.
Kromě toho, klima, ve kterém dub roste, také ovlivňuje chuť. Například vína zrající v Quercus petrea z francouzského Allieru budou chutnat jinak než vína zrající v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.
Rozdíl mezi americkým a evropským (francouzským) dubem
Hlavním rozlišitelným fyzikálním rozdílem mezi druhy vinného dubu je jeho hustota. Evropský dub má tendenci být hustší (těsněji rozmístěné prstence), o čemž se předpokládá, že dodává vínu méně laktonů a kyslíku než americký dub.
Obecně řečeno, americký dub je ideální pro odvážnější, strukturovanější vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), která zvládnou robustní chutě amerického dubu a průnik kyslíku, zatímco evropský dub je ideální pro lehčí vína (jako je Pinot Noir nebo Chardonnay), která vyžadují více jemnosti.
Jiná dřeva používaná ke stárnutí vína
Lidé rádi zkoušejí, a tak v historii víno zrálo v různých druzích dřeva s různým stupněm úspěchu (představte si například víno zrající v borovici!). Zjistilo se, že na stárnutí vína dobře fungují ještě tato dřeva:
kaštan Castanea sativa - poskytuje více kyslíku, žádný dubový lakton a zvýšený obsah guajakolu a vanilinu;
akácie Robinia pseudoacacia - možné zvýšené pronikání kyslíku a žádný dubový lakton;
dub iberský Quercus pyrenaica - nabízí více kyslíku a zvýšené vanilkové tóny;
dub anglický Quercus robur - podobný jako Quercus petrea.
Dubové dřevo se ukázalo jako nejlepší a vyhrává pomyslnou soutěž o nejlepší dřevo pro výrobu vína. Dodává vínu perfektní chuť. Na jeden dub, jehož růst trvá několik desetiletí, lze vyrobit jen asi 2 dubové sudy. Kromě toho, proces zpracování dřeva do sudů vyžaduje velkou dovednost.
Vyberte si kvalitní dubový sud z naší nabídky.