NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Život dubového sudu
Vsadíme se, že jste si nikdy nemysleli, že život dubového sudu vůbec stojí za diskusi, ale časy se změnily. Život sudu je nyní dlouhým a vzrušujícím dobrodružstvím. Sud stráví první roky svého života tím, že dodá bohatou chuť a barvu vínu nebo jinému alkoholu, který v něm zraje. Některé sudy se použijí jen jednou, a to i přesto, že kvalitně zpracované sudy mají životnost více než 60 let. To dává prostor kreativitě a sudy si najdou nové využití.
V dobách, kdy je moderní opětovné používání, přepracování, upcyklování a upgradování, existuje téměř nekonečný seznam věcí, které mohou ze starého sudu vzniknout.
Patina a šarm starých dubových sudů a tepaných kovových sudů se perfektně hodí k dnešnímu oblíbenému dekoru venkovského statku. Kreativní je také nábytek z dubových sudů. Lidé vyrábějí křesla, stoly nebo police na víno. Vše se to hodí do interiéru i exteriéru a perfektně to doplní vinný sklípek.
Celé sudy nebo komponenty sudů, jako jsou hole, hlavy a obruče, lze použít na zahradnictví, stavbu nábytku, vytváření domácích potřeb. Fantazii se meze nekladou.
Objevte nábytek z dubových sudů na našem e-shopu a dejte sudem nový život.
Použité sudy, které již nejsou vhodné pro víno, jsou stále vhodnými nádobami na destilaci jiných nápojů a používají se na celém světě k dodání jedinečné chuti skotské, vyzrálému rumu a dokonce i tequile. A co by mohlo být lepším prostředkem k dodání chuti řemeslnému pivu než starý sud?
Alkohol není jediná věc, která může mít prospěch ze starého sudu. Sirupy, čaje, med, džemy – to je jen krátký seznam potravin, které mohou při konzervování v použitých sudech po víně získat nové bohaté chutě a barvy.
Kousky použitých sudů lze použít k uzení masa.
Životní pouť sudu po dozrání vína není nikdy jistá, ale, naštěstí, sudy dnes netráví své nejlepší roky na smetišti.
Použili jste už starý dubový sud na něco kreativní? Dejte nám vědět.
3 tipy dubového dřeva pro výrobu sudů
Nejdražší vína na světě se vyrábějí zráním v dubových sudech. Toto není názor, to je fakt. Padesátka nejdražších vín na světě je nějakým způsobem stárnutá v dubu. Dub je klíčovou a často přehlíženou složkou ve světě kvalitního vína. Hotové víno výrazně ovlivňuje vše od typu, velikosti, věku, zrna a úpravy dubového sudu. Podívejme se blíže na tři hlavní druhy dubů používaných ke zrání.
Francouzský dub
Dubové lesy ve Francii jsou zdrojem několika druhů evropských dubů včetně bílého dubu používaného k výrobě vína. Dub francouzský (Quercus robur) je běžný v celé Evropě. Lesy používané pro sudový dub jsou vybírány pro jejich jemnozrnné konzistentní dřevo. Především dobře vyrobené sudy z Alliers, Vosges a Tronçais dosahují nejvyšších cen. Dub Limousin je vhodnější pro zrání koňaku, armaňaku, sherry a whisky.
Francouzský dub je velmi oblíbený pro prémiová vína zrající v dubu. Má tendenci přidávat aromatické sloučeniny jemnějším způsobem než ostatní druhy dubu. Pinot Noir a Chardonnay se ideálně hodí k francouzskému dubu, protože „nasávají“ chuť snadněji než jiné odrůdy (například Cabernet Sauvignon).
Americký dub
V Americe je mnoho druhů dubů, ale k výrobě vína se používá americký bílý dub (Quercus alba). Quercus alba roste ve východní části USA a běžně se vyskytuje v Missouri. Vyrábějí se hlavně sudy pro průmysl Bourbon. Kvůli poptávce vlastní výrobci whisky lesy ve Spojených státech. Americký dub má tendenci být méně žádaný pro použití v sudech s vínem, ale najdou se i výjimky.
Americký dub dodává spoustu chuti. Odborníci na víno často popisují příchutě amerického dubu jako kokos a vanilku. Jedna věc je jistá, dodává drsnost čistým, ovocným vínům z nového světa. Příklady amerických výrobců vína, kteří prosazovali používání amerického dubu, zahrnují Silver Oak a 5 Star Cellars.
Dub maďarský / východoevropský dub
Maďarský a východoevropský dub je stejný druh dubu jako francouzský dub (Quercus robur). Stále více východoevropských dubových sudů se používá ve vinařských závodech na dubování vína. Je oblíbený k výrobě sudů, protože je nápadně podobný francouzskému dubu, ale stojí mnohem méně.
Maďarský a východoevropský dub mnozí rádi používají pro plné odrůdy, jako jsou Malbec a Petite Verdot. Věří, že vína jsou dostatečně silná na to, aby „odolala“ bohatším oříškovým chutím, které dřevo dodává hotovému vínu. Evropský dub se běžně považuje za střed mezi americkým a francouzským dubem.
Použití dubových sudů ke skladování vína je ekologické, protože lesy jsou obnovitelným zdrojem. Dubové sudy z kvalitního dřeva lze používat až 100 let. Po prvních 2 - 3 použitích přestane dubový sud ochucovat víno a považuje se za „neutrální“.
Vyberte si ručně dělaný dubový sud z naší nabídky.