NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Jak dubové sudy ovlivňují chuť alkoholu
Předtím, než vznikly skleněné láhve, se většina vín skladovala a prodávala v dřevěných sudech. A přestože dnes již existují různé nádoby na skladování a přepravu vína, dubové sudy zůstaly nedílnou součástí moderního vinařství. Povíme vám o různých druzích sudů, které se používají, a o tom, jak ovlivňují zrání vína a jeho chuť.
Dub nabízí tři hlavní benefity pro víno:
Na rozdíl od piva, víno nepovoluje aromatické přísady (např. koriandr, pomerančová kůra atd.). Dub se tak stal akceptovaným způsobem, jak ovlivnit chuť vína. Po přidání do vína se dubové příchutě kombinují s příchutěmi vína, čímž vzniká široká škála nových potenciálních chutí.
Vliv dubového dřeva na chuť vína
Dubové dřevo podle toho, z jaké lokality pochází a o jaký druh jde, dokáže samo o sobě přidat vínu chuť:
Stejně jako u čaje, extrakce dubového aroma se snižuje a mění při každém použití. Také si všimnete, že období zrání se liší v závislosti na preferencích vinaře, jakož i na typu vína. Vinaři tak kombinují nové, nepoužité sudy s těmi staršími. To vše pro to, aby dosáhli té správné chuti a dodali vínu šmrnc.
Zde je několik příkladů:
Pinot Noir - 10 měsíců ve starých dubových barikových sudech
Kalifornské Chardonnay - 13 měsíců v nových dubových barikových sudech
Brunello di Montalcino - 24 měsíců ve velkých použitých 1 000+ litrových botti z francouzského a slavonského dubu
Gran Reserva Rioja - 24 měsíců v sudu ze 40 % amerického a 60 % francouzského dubu
Zinfandel - 17 měsíců v nových barikových sudech z 20 % francouzského, amerického a maďarského dubu
V dubu je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Objevte množství chutí dubových sudů z naší nabídky.
Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě vína
Při výrobě vína jsou preferovány 2 primární druhy: Quercus alba nebo i americký bílý dub a Quercus petrea nebo i evropský bílý dub. Každý druh nabízí mírně odlišné chuťové profily.
Kromě toho, klima, ve kterém dub roste, také ovlivňuje chuť. Například vína zrající v Quercus petrea z francouzského Allieru budou chutnat jinak než vína zrající v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.
Rozdíl mezi americkým a evropským (francouzským) dubem
Hlavním rozlišitelným fyzikálním rozdílem mezi druhy vinného dubu je jeho hustota. Evropský dub má tendenci být hustší (těsněji rozmístěné prstence), o čemž se předpokládá, že dodává vínu méně laktonů a kyslíku než americký dub.
Obecně řečeno, americký dub je ideální pro odvážnější, strukturovanější vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), která zvládnou robustní chutě amerického dubu a průnik kyslíku, zatímco evropský dub je ideální pro lehčí vína (jako je Pinot Noir nebo Chardonnay), která vyžadují více jemnosti.
Jiná dřeva používaná ke stárnutí vína
Lidé rádi zkoušejí, a tak v historii víno zrálo v různých druzích dřeva s různým stupněm úspěchu (představte si například víno zrající v borovici!). Zjistilo se, že na stárnutí vína dobře fungují ještě tato dřeva:
kaštan Castanea sativa - poskytuje více kyslíku, žádný dubový lakton a zvýšený obsah guajakolu a vanilinu;
akácie Robinia pseudoacacia - možné zvýšené pronikání kyslíku a žádný dubový lakton;
dub iberský Quercus pyrenaica - nabízí více kyslíku a zvýšené vanilkové tóny;
dub anglický Quercus robur - podobný jako Quercus petrea.
Dubové dřevo se ukázalo jako nejlepší a vyhrává pomyslnou soutěž o nejlepší dřevo pro výrobu vína. Dodává vínu perfektní chuť. Na jeden dub, jehož růst trvá několik desetiletí, lze vyrobit jen asi 2 dubové sudy. Kromě toho, proces zpracování dřeva do sudů vyžaduje velkou dovednost.
Vyberte si kvalitní dubový sud z naší nabídky.