S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

NOVINKY

arr3Sudy na míruV případě zájmu o sudy s objemem nad 50 litrů nás prosím kontaktujte telefonicky nebo e-mailem 3-4... arr3Návod k použitíUmístěte sud na stojan a nasaďte kohoutek do čelního otvoru, stačí našrubovať pokud se jedná o...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ



Jak dubové sudy ovlivňují chuť alkoholu

Jak dubové sudy ovlivňují chuť alkoholu

 

Předtím, než vznikly skleněné láhve, se většina vín skladovala a prodávala v dřevěných sudech. A přestože dnes již existují různé nádoby na skladování a přepravu vína, dubové sudy zůstaly nedílnou součástí moderního vinařství. Povíme vám o různých druzích sudů, které se používají, a o tom, jak ovlivňují zrání vína a jeho chuť.

 

Dub nabízí tři hlavní benefity pro víno:

 

  1. Pomáhá přidávat chuťové složky
  2. Umožňuje pomalé pronikání kyslíku
  3. Poskytuje vhodné prostředí pro kvašení

 

Na rozdíl od piva, víno nepovoluje aromatické přísady (např. koriandr, pomerančová kůra atd.). Dub se tak stal akceptovaným způsobem, jak ovlivnit chuť vína. Po přidání do vína se dubové příchutě kombinují s příchutěmi vína, čímž vzniká široká škála nových potenciálních chutí.

 

Vliv dubového dřeva na chuť vína

 

Dubové dřevo podle toho, z jaké lokality pochází a o jaký druh jde, dokáže samo o sobě přidat vínu chuť:

 

  • sušeného ovoce, mandlí, páleného cukru;
  • dřevité, kokosové tóny;
  • koření, hřebíček;
  • kouřové tóny;

 

Stejně jako u čaje, extrakce dubového aroma se snižuje a mění při každém použití. Také si všimnete, že období zrání se liší v závislosti na preferencích vinaře, jakož i na typu vína. Vinaři tak kombinují nové, nepoužité sudy s těmi staršími. To vše pro to, aby dosáhli té správné chuti a dodali vínu šmrnc.

 

Zde je několik příkladů:

 

Pinot Noir - 10 měsíců ve starých dubových barikových sudech

Kalifornské Chardonnay - 13 měsíců v nových dubových barikových sudech

Brunello di Montalcino - 24 měsíců ve velkých použitých 1 000+ litrových botti z francouzského a slavonského dubu

Gran Reserva Rioja - 24 měsíců v sudu ze 40 % amerického a 60 % francouzského dubu

Zinfandel - 17 měsíců v nových barikových sudech z 20 % francouzského, amerického a maďarského dubu

 

V dubu je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Objevte množství chutí dubových sudů z naší nabídky.

 

 

Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě vína

 

Při výrobě vína jsou preferovány 2 primární druhy: Quercus alba nebo i americký bílý dub a Quercus petrea nebo i evropský bílý dub. Každý druh nabízí mírně odlišné chuťové profily.

 

Kromě toho, klima, ve kterém dub roste, také ovlivňuje chuť. Například vína zrající v Quercus petrea z francouzského Allieru budou chutnat jinak než vína zrající v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

 

Rozdíl mezi americkým a evropským (francouzským) dubem

 

Hlavním rozlišitelným fyzikálním rozdílem mezi druhy vinného dubu je jeho hustota. Evropský dub má tendenci být hustší (těsněji rozmístěné prstence), o čemž se předpokládá, že dodává vínu méně laktonů a kyslíku než americký dub.

 

Obecně řečeno, americký dub je ideální pro odvážnější, strukturovanější vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), která zvládnou robustní chutě amerického dubu a průnik kyslíku, zatímco evropský dub je ideální pro lehčí vína (jako je Pinot Noir nebo Chardonnay), která vyžadují více jemnosti.

 

Jiná dřeva používaná ke stárnutí vína

 

Lidé rádi zkoušejí, a tak v historii víno zrálo v různých druzích dřeva s různým stupněm úspěchu (představte si například víno zrající v borovici!). Zjistilo se, že na stárnutí vína dobře fungují ještě tato dřeva:

 

kaštan Castanea sativa - poskytuje více kyslíku, žádný dubový lakton a zvýšený obsah guajakolu a vanilinu;

akácie Robinia pseudoacacia - možné zvýšené pronikání kyslíku a žádný dubový lakton;

dub iberský Quercus pyrenaica - nabízí více kyslíku a zvýšené vanilkové tóny;

dub anglický Quercus robur - podobný jako Quercus petrea.

 

Dubové dřevo se ukázalo jako nejlepší a vyhrává pomyslnou soutěž o nejlepší dřevo pro výrobu vína. Dodává vínu perfektní chuť. Na jeden dub, jehož růst trvá několik desetiletí, lze vyrobit jen asi 2 dubové sudy. Kromě toho, proces zpracování dřeva do sudů vyžaduje velkou dovednost.

 

Vyberte si kvalitní dubový sud z naší nabídky.

 

ZmZkYWM